Rastlantı ve Zorunluluk

19 Nisan 2018 - 20 Mayıs 2018

ARTİST Sergen Şehitoğlu, Kerem Ozan Bayraktar

SANATORIUM, 19 Nisan –  20 Mayıs 2018 tarihleri arasında Kerem Ozan Bayraktar ve Sergen Şehitoğlu‘nun çalışmalarından oluşan ve adını Jacques Monod’nun aynı adlı kitabından alan “Rastlantı ve Zorunluluk“ isimli sergiye ev sahipliği yapıyor.

“Rastlantı ve Zorunluluk”, varyasyon ve belirme olgularını canlılık ve materyal ilişkisi bağlamında inceliyor. 

Kerem Ozan Bayraktar, sergide yer alan ‘Potansiyel Olarak Yaşanamaz Bazı Gezegenler’ isimli çalışmasında, bilim medyasında karşımıza çıkan ötegezegen (exoplanet) illüstrasyonlarının Astronomideki “yaşanabilir bölge” kavramıyla ilişkisini inceliyor. Bayraktar bu incelemeyi, bilimsellik, kolonyalizm ve hayal gücü ekseninde ele alırken, serginin diğer bir sanatçısı Sergen Şehitoğlu ise 'Mojave Çölü' isimli çalışmasıyla, Antroposenin izini gezegenimizin morfolojik yapısı üzerinde sürüyor.

Sanatçılar sergide ayrıca, bir çöl üzerinde oluşan küçük toz fırtınalarının farklı devinim ve niteliklerine odaklanan ‘Toz Şeytanları’ isimli ortak bir animasyon çalışması sunuyorlar.


Sergen Şehitoğlu

1980 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Sergen Şehitoğlu, Saint-Joseph Lisesi’nin ardından Y.T.Ü'de Mühendislik okudu. Eğitimini Marmara Üniversitesi Fotoğraf Yüksek Lisansıyla sürdüren Şehitoğlu, 2010’da İ.F.M Leica Galeri’de açtığı ilk kişisel sergisinden sonra İstanbul, Berlin, Bruksel, Amsterdam, Londra, İzmir, Ankara, Bursa, Basel, Paris ve Viyana’da çeşitli galeri ve fuarlarda sergiler açtı. 2013 yılında “0 dB”, 2016 yılında "Kill Memories" adlı fotoğraf kitaplarını yayınlayan Şehitoğlu, bir fotoğraf inisiyatifi olan GFİ’nin kurucu üyelerinden olup; halen İstanbul'da yaşamakta ve çalışmaktadır.


Kerem Ozan Bayraktar

Kerem Ozan Bayraktar, dijital medyanın yeniden üretim, kopyalama, tekrar ve varyasyon olanaklarını, geniş bir yelpazeye yayılan olguları araştırmak ve görselleştirmek için kullanır. Yüksek Lisans eğitimini Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü’nde tamamlayan Bayraktar, 2017 yılında aynı kurumda Sistem Teorisi üzerine Sanatta Yeterlilik tezini vermiştir. Bugüne dek beş kişisel sergi gerçekleştiren sanatçının çalışmaları, Koloni (2018, Abud Efendi Konağı), Deep, Darkness and Splendor (2017, Galerist), aRb (2017, SANATORIUM), Habitat (2016, İstanbul Modern), VIVO (2015, Kasa), Hypologie (2013, SANATORIUM), Lütfen Rahatsız Etmeyin (2013, İstanbul Modern), Sınırlar & Yörüngeler (Siemens Sanat, 2009) ve 26. Günümüz Sanatçıları Sergisi (2008, Aksanat) başta olmak üzere birçok grup etkinliğinde ve video gösterimlerinde yer almıştır.   2007 - 2015 yılları arasında PG Art tarafından temsil edilen sanatçı, İstanbul'daki atölyesinde bağımsız olarak çalışmalarını sürdürmektedir. 

 


SERGİ GÖRSELLERİ (6)

SEÇİLMİŞ İŞLER (9)